Conferință și atelier catehetic la Seminarul Teologic din Dorohoi

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 11, 2025

În contextul Anului Centenar al Patriarhiei Române, cu acordul pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul Seminarului din Dorohoi, și în prezența profesorilor formați în Programul de Mentorat pentru Seminariile Teologice din Arhiepiscopia Iașilor, s-a desfășurat conferința intitulată „Viața de seminar, temelia vieții duhovnicești. Ecouri istorice în Anul Centenar al Patriarhiei Române”, susținută de pr. prof. dr. Bogdan Racu, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, inspector în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor și tutore în cadrul Programului de Tutoriat pentru studenții teologi.

Evenimentul, desfășurat în sala „Pimen Mitropolitul”, a reunit elevii claselor IX–XII de la profilul Teologie Ortodoxă, înscriși în Programul de Mentorat. În prima parte a conferinței, părintele profesor a prezentat principalele realizări ale Bisericii Ortodoxe Române în domeniul educației, din ultimul secol, făcând referire la contribuțiile fiecărui patriarh. Elevii au fost încurajați să intervină cu exemple și reflecții personale, într-un cadru interactiv și formativ.

Partea a doua a întâlnirii a fost structurată sub forma unui dialog despre viața de seminar, ieri și azi, inspirat din lucrarea „Viața de seminar”, scrisă de pr. Grigorie Petrov și tradusă în limba română de Patriarhul Nicodim Munteanu. Părintele profesor a împărtășit frământările și experiențele personajului principal din carte, completând cu mărturii personale din anii de formare teologică – fapt ce a generat discuții constructive și momente de introspecție pentru elevi.

În continuarea conferinței, pr. prof. dr. Bogdan Racu a susținut un atelier catehetic cu titlul „Înțelegerea semnificației teologice a slujbei Utreniei. Discuție și reflecție”, dedicat elevilor claselor XI și XII Teologie. Activitatea a avut ca scop aprofundarea dimensiunii liturgice și teologice a Utreniei, printr-o abordare interactivă. S-a recapitulat structura, simbolismul și sensurile duhovnicești ale acestei slujbe, cu accent pe participarea conștientă și implicată la oficierea ei. Tema a fost aprofundată prin activități pe grupe de lucru, iar prezentările rezultatelor au fost animate de întrebări și reflecții din partea elevilor, contribuind la o înțelegere mai profundă a legăturii dintre experiența liturgică și viața spirituală personală.

Cele două activități au reprezentat un binecuvântat prilej pentru ca elevii să intre în contact direct cu mediul universitar și academic, să fie motivați și încurajați în vederea consolidării formării lor intelectuale și duhovnicești, să-și îmbunătățească rezultatele școlare și să trăiască o viață ancorată în valorile religios-morale, în slujirea oamenilor și a lui Dumnezeu – obiective fundamentale ale Programului de Mentorat. De asemenea, atelierul catehetic a oferit un cadru de reflecție profundă asupra vieții liturgice, punând accent pe importanța participării conștiente la slujbele Bisericii și pe înțelegerea acestora ca sursă de hrană duhovnicească și formare spirituală.

„Conferința a fost foarte frumoasă, pentru că a fost prezentată cartea Viața de seminar, tradusă de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu. Mi-a plăcut, de asemenea, și modul de prezentare al părintelui inspector și nădăjduiesc să mai organizăm astfel de întâlniri la nivelul întregului seminar!”, (Iustin Nahoi, clasa a X-a A)

„Discuția pe tema cărții Viața de seminar a fost un moment în care ne-am regăsit cu toții, reflectând asupra propriei noastre experiențe ca seminariști. A urmat atelierul de catehizare, o activitate practică foarte bine organizată. Ne-am împărțit în șase grupe, fiecare având de pregătit o temă legată de slujba Utreniei. Acest exercițiu ne-a ajutat să înțelegem mai bine structura și semnificația acestei slujbe, dar și să lucrăm în echipă și să ne exprimăm ideile clar!”, (Nicolae Daniel Chebac, clasa a XI-a A)

(Pr. Prof. Pristavu Cosmin-Constantin)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri